luni, 31 mai 2010

20 de ani de tranziţie la civilazţia occidentală


De cînd sîntem un stat democratic ne putem lăuda cu realizări majore în reconstrucţia urbanistică. Drumurile noastre sînt pavate ultramodern iar românii sînt fericiţi (mai ales cei care fac contracte cu statul)

Grevă generală!


Cine nu înţelege măsurile de austeritate iniţiate de guvern să privească la drapelul ţării ca să-şi redescopere sentimentele patriotice. Astfel sacrificiul cerut o să i se pară mai uşor!

duminică, 30 mai 2010

Trai pe vătrai


La noi nu umblă cîinii cu colaci în coadă dar sînt o mulţime de colaci din cablu pe atîrnaţi de stîlpii din stradă. Asta înseamnă că putem să ne hrănim cu hamburgherii pe care-i vedem la reclame!

sâmbătă, 29 mai 2010

Inteligenţă


Întotdeauna m-a fascinat fenomenul puterii. De exemplu aleşii poporului şi instituţiile statului se gîndesc întotdeauna ce e cel mai bine pentru noi. Astfel la intersescţii maşinile sînt lăsate să circule fără oprire pentru ca domnii parlamentari să nu stea pe la stopuri iar pietonii sînt ajutaţi să găsească drumul pînă la trecerea de pietoni cu ajutorul sticărelor lipite de firmele lor...
Acum cu săgeata de pe asfalt vom fi şi mai feriţi de accidente chiar dacă ocolim atît de mult (trecerea prin locurile nemarcarte e ca un fel de vînătoare). Mă întreb cum se descurcă bieţii pietoni din oraşele din Europa de Vest care au renunţat la semenle de circulaţie???

Admitere master

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine

Program de masterat interdisciplinar 2010-2012:

Strategii comunicaţionale interculturale – literare şi lingvistice

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării

organizează în cadrul acestui Program de masterat

MODULUL interdisciplinar de MASTERAT: STUDII CANADIENE 2010-2012
Iniţiat din 1997 modulul de STUDII CANADIENE se desfăşoară acum în cadrul masteratului STRATEGII COMUNICAŢIONALE INTERCULTURALE: LITERARE ŞI LINGVISTICE. El oferă un studiu inter- şi multidisciplinar al culturii şi societăţii canadiene într-o perspectivă comparativă europeană, cursurile teoretice punând accent pe multiculturalism, discursul intercultural în literatură şi interferenţe culturale la nivelul limbii. Pe lângă cursuri de comunicare mediatică, programul oferă şi cursuri de imbunătăţire a practicii limbilor engleză şi franceză la nivel oral şi scris, inclusiv corespondenţă de afaceri, răspunzând astfel atât exigenţelor şi oportunităţilor de pe piaţa muncii, cât şi nevoilor de comunicare inter- şi transculturală.
Cadrele didactice care predau în program au efectuat specializări în Canada; programul beneficiază şi de contribuţia unor specialişti din Canada, Germania, Franţa,Republica Cehă ş.a.
Absolvenţii vor putea ocupa posturi în diverse domenii ale vieţii sociale, politice, culturale şi economice care implică relaţii cu Canada, în instituţii centrale de profil, organisme internaţionale, ambasade, organizaţii non-guvernamentale, fundaţii culturale, mass media, edituri şi publicitate. Ei vor putea fi angajaţi ca profesori în învăţământul liceal şi în învăţământul superior şi cercetare şi îşi vor putea continua studiile prin programul de doctorat.
Numeroşi masteranzi au câştigat burse de studiu în Canada.
Programul se bucură de sprijinul constant al Ambasadei Canadei la Bucureşti şi al Asociaţiei Central Europene de Studii Canadiene.


Acest program de 4 semestre este deschis tuturor absolvenţilor de învăţământ superior de lungă durată, cunoscători ai limbilor engleză şi franceză. Se pot înscrie şi absolvenţii de la facultăţile care nu au terminat examenul de licenţă până în 15 iulie, urmând să îşi completeze dosarul până la proba orală a examenului. Licenţiaţii de la facultăţile nefilologice pot obţine certificate de competenţă lingvistică B2 pentru engleză sau franceză, iar disertaţia şi-o pot scrie şi în limba română.

Examenul de admitere va consta din două probe obligatorii:

1. interviu în limba B (franceză sau engleză);

2. un proiect scris în limba A (engleză sau franceză), pe o temă aleasă de candidat din următoarea bibliografie: John Saywell, Canada. Pathways to the Present, Stoddart, 1994, p. 73-125); Michele Martin, Communication et médias de masse, Presses Universitaires du Québec, 1991.

Aceste lucrări se găsesc la Lectoratul de limba franceză al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (str. Edgar Quinet, nr. 5-7, etajul 4, sala 402), la Biblioteca Facultăţii de Limbi Străine - sala de lectură (Str Pitar Moş 7-13) şi la Biblioteca Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Data examenului : 17-22.07. 2010.; înscriere 8-15.07 (diploma bacalaureat - original,diploma/adeverinţă studii superioare-original,certif. naştere- copie legalizată, 3 fotografii).

Informaţii suplimentare: danifrumusani at yahoo dot com; mbotte at yahoo dot com; andreea_popescu at yahoo dot com

vineri, 28 mai 2010

Relaxare


Atunci cînd sîntem obosiţi ne putem relaxa plimbîndu-ne prin parc iar fîntînile arteziene ne desfată cu frumuseţea lor!

joi, 27 mai 2010

Criză


Firmele de publicitate au de suferit din cauza crizei pentru că nu mai pot să-şi plătească chiria pentru panourile lor. Dacă reclamele v-au agasat puteţi vedea jumătatea plină a paharului.

miercuri, 26 mai 2010

Noroc


Ce zice românul cînd găseşte o potcoavă? "Mai trebuie să găsesc încă trei potcoave, calul şi căruţa" (snoavă populară culeasă de mine de pe plaiurile natale). Eu am avut norocul să găsesc două roţi dar ghinion, accesul căruţelor în oraş este interzis... Păcat!

duminică, 23 mai 2010

Concurenţă


Coşurile de gunoi din oraş demonstrează multitudinea modelelor existente pe piaţă pentru ca edilii să aibă de unde alege. Şi pentru că forma exprimă funcţia cele două coşuri au funcţii diferite (probabil că surcelele de lemn pot fi folosite la aprins focul pentru grătare)...

sâmbătă, 22 mai 2010

Vreme rea


Nu mă pricep la meteo şi nu ştiu dacă atunci cînd plouă e cu adevărat vreme rea dar în popor se zice aşa pentru că nu poţi să ieşi afară din casă. Aşa am păţit şi eu şi m-am uitat la un film cu Chaplin. Evident că era cu happyend, în final el se întîlneşte cu iubita (care şi-a bătut joc de el la prima întîlnire pentru că era sărac) şi filmul se termină exact în momentul în care cei doi se hotărăsc să rămînă împreună aşa că nu ştiu ce s-a întîmplat după accea. Poate în alt film. Am folosit o imagine din film ca pretext (captura de ecran este modificată de mine în formă de bazorelief pentru a nu leza drepturile de autor)

Political correctness (cenzură):

Azi filmul este discutabil pentru că Chaplin apare într-o scenă fumînd o ţigară iar în alta punînd mult zahăr într-o ceaşcă. Totuşi atunci cînd scutură cu solniţa peste mîncare sau spală pe jos cu mopul e cu 100 de ani înaintea noastră (la noi erau numai solniţe din care se lua sarea cu mîna şi femeile de servici stăteau aplecate cînd spălau pe jos iar cîrpa o storceau cu mîna. Într-o altă scenă actorul făcea pe manechinul deşi azi mai mult manechinele fac pe actori.

vineri, 21 mai 2010

Risc


Ce bine era la piaţă cînd aveai cu cine te tîrgui. Azi în supermarket ai doar raftul cu marfă în faţă şi dacă vrei să cumperi ceva te întrebi "o fi bun? n-o fi bun?" Ştiu că la noi nu era ananas pe tarabe dar din telemea se putea tăia o bucăţică ca să guşti. Din ananas e imposibil, nu are cine să-l cureţe. Doar connaiseurii ştiu cînd fructul e comestibil, restul cumpărătorilor rămîn cu întrebarea sau cu riscul!!!

Să ceşteţi mari


Dacă aveţi un copil mofturos care nu vrea să mănînce ca să crească mare puteţi alege să facă un sport ca stimulent pentru pofta de mîncare. La antrenament jucătorii invitaţi de profesorul de sport vor fi un argument foarte convingător. E bine ca tînărul baschetbalist aspirant să facă parte din echipa cu jucătorul profesionist invitat ca să nu se supere cînd pierde meciul şi să rămînă cu traume psihice.

Frumosul în arhitectură


Arhitecţii de la primărie sînt foarte grijulii cu imaginea oraşului. Acolo unde faţada unei clădiri lipseşte ei comandă o pictură murală pentru deliciul trecătorilor. De exemplu pe acest calcan a fost imaginat un viaduct care să arate ca o faţadă de clădire modernă!

joi, 20 mai 2010

Idee de afaceri!


Am aflat de la de la jurnalul TV că bugetarii au făcut o grevă generală pentru că nu mai au din ce trăi. Deoarece sîntem cetăţeni liberi vă propun o idee de afaceri să ne privatizăm la fel ca protagoniştii din serialul despre management. Cred că ne putem construi un viitor mai fericit dacă învăţăm să împletim nuiele. Astfel instruiţi ne putem muta în pădure. Acolo vom găsi materia primă la discreţie ca să ne facem o colibă în care putem aştepta pînă trece prima polaie ca să mîncăm ciuperci. Evident, putem găsi şi ceva desert pe vreme frumoasă, adică am putea culege fragi şi mure. Din surprlus am putea vinde şi cîteva păhărele la şoferii de pe tirurile care trec pe autostradă.

luni, 17 mai 2010

"Impresie, aprins de reclamă luminoasă"


Fără mare, fără soare, fără pînză şi culori mă uit într-o băltoacă şi visez la pictură...

duminică, 16 mai 2010

Bucureşti capitala mondială a rocului pentru 2 ore




După defilarea drăcuşorilor şi a băieţeilor în uniformă şcolară cei care nu au avut bilet au trebuit să se oprească la prima baricadă întîlnită în cale. (Am solarizat toate pozele pentru respectarea intimităţii persoanelor fotografiate)

Noaptea muzeelor,




Viaţă de noapte, maşini pe stradă, cîini ieşiti la vînătoare de pantaloni sau de fuste. Cel mai vizitat locaş de cultură a fost muzeul cărţilor!

sâmbătă, 15 mai 2010

Vornicul


Nu ştiu cum se chema cel care citea letopiseţul la curtea domnească dar dacă căutaţi "translate" pe google puteţi pune vocea lui Sam să vă citească o poveste ca să adormiţi mai bine...

vineri, 14 mai 2010

Cine mai munceşte în România?


Un răspuns prompt ar fi: nimeni! Dar la o privire mai atentă există şi un alt răspuns: albinuţa. Dacă aveţi norocul să o urmăriţi unde zboară veţi descoperi stupul şi vă veţi putea linge pe degete de miere!

Sport naţional


După ce coţofana hoaţă a furat plăsuţa cu sandviciul de pe o fereastră deschisă n-a mai avut parte de tot festinul din cauza mea. A crezut că vreau să-i fur mîncarea de la gură şi a fugit!

joi, 13 mai 2010

Tunete şi fulgere


Au început ploile de vară. Dacă nu v-a prins furtuna ca să vă fie frică de tunete şi fulgere puteţi profita de bălţile rămase după ploaie ca să stingeţi ţigara.

miercuri, 12 mai 2010

Perfecţionare


Am fost în parc ca să iau lecţii de radiestezie şi miracolele au început să apară chiar după prima zi. Am învăţat să atrag obiecte care nu se mai supun legii gravitaţei ci stau lipite de corp. Profesorul este un om foarte luminat care ne învaţă să descoperim în noi energii nebănuite.

Autoperfecţionare


Ca să poţi încărca o cartelă de telefon mobil la orice oră din zi şi noapte te poţi servi de automatele din stradă. Bagi banii, alegi opţiunea potrivită şi primeşti cartela. În caz că nu ai absolvit o facultate de profil (cibernetică, informatică sau automatică) este bine să te înscrii cît mai curînd pentru că altfel strada va deveni un mister pentru tine...

luni, 10 mai 2010

Erată


Da, da, sigur că ştiu că în postarea precedentă era un coş de gunoi dar ceea ce nu am înţeles este de ce trebuie ca să arate ca Windows. Vă arăt un coş de gunoi clasic recondiţionat pentru comparaţie!

duminică, 9 mai 2010

Un nou pas spre informatizare


Primăria a instalat plasme pe trotuar pentru ca atunci cînd ieşim la plimbare să putem intra pe internet fără să mai deschidem telefonul mobil. Ecranele sînt uşor de recunoscut după tema de desktop (dealul cu iarbă verde şi cerul albastru cu norişori). Tot ce avem de făcut este să citim mesajele din ferestre. Dimensiunea confortabilă a plasmelor elimină dezavantajul utilizării ecranelor mici ale telefonului mobil.

sâmbătă, 8 mai 2010

Cel mai mare eveniment gastronomic din România



Am crezut că demonstraţia de forţă va fi o serbare populară dar biletul de intrare de 5 lei aproape că a lăsat evenimentul fără spectatori. Chiar şi cei care îşi plăteau intrarea plecau repede pentru că boxele de pe scena pe care se producea fanfara le spărgea timpanele. Cei care au fost prezenţi ca facă să-şi facă depozite de grăsime pentru perioada de criză nu au avut şanse prea mari pentru că nimic nu era pe gratis.

Amurg


De multe ori se foloseşte ideea de amurg pentru a desemna metaforic ultimele zvîcniri ale unei idei înaite ca ea să moară cum ar fi de exemplu amurgul zeilor, amurgul economiei româneşti etc. Am pozat şi eu un amurg şi mi-a plăcut. Recunosc că mie mi se pare că amurgul ca fenomen natural este jignit. Pentru încă mulţi ani de acum înainte amurgul anunţă o noapte care durează exact pînă la răsăritul soarelui cu o precize de ceasornic. Aşa că nici vorbă de dispariţii spectaculase ca în exemplele citate. Iar uneori e chiar frumos să priveşti un amurg autentic.

vineri, 7 mai 2010

Buget redus cu 25%


Cu banii pe care-i vei primi după 1 iunie dacă eşti bugetar vei putea doar să stai închis între patru pereţi. Dar dacă eşti consecvent îţi poţi găsi şi o cameră cu 25% mai puţini pereţi adică o cameră cu trei pereţi. Cel puţin pînă trece criza...

joi, 6 mai 2010

Reacţie promptă


În acord cu deschidera porţilor tîrgului de iahturi din capitală căpitănia portului Bucureşti a hotărît să amenajeze un doc de lansare la apă a ambarcaţiunilor.

Mesagerie vizuală secretă! Anamorfoză în oglindă cilindrică.


Experiment anamorfotic cu un anamaorph me (un program dedicat diverselor tipuri de anamorfoze. Nu trebuie să căutaţi o oglindă cilindrică la muzeul de antichităţi. Un picior de masă de bucătărie de la supermaket poate juca foarte bine rolul de oglindă!

Între ficţiune şi realitate


Am fost la Verona ca să vizitez celebrul balcon. Desigur timpul şi-a pus amprenta asupra lui şi tencuiala a căzut. Dar chiar şi aşa îmi sună în urechi dialogul îndrăgostiţilor de altă dată!

miercuri, 5 mai 2010

Originea arhitecturii


Săpăturile arheologice din Bucureşti au scos la iveală primele construcţii din cărămidă româneşti. S-au păstrat doar fundaţiile unor închisori speciale pentru tortură. La vremea aceea românii trăiau în codru sau sub cerul liber şi duşmanii politici erau greu de pedepsit pentru că evadau prea uşor. Astfel a apărut necesitatea construirii unor clădiri mai rezistente. Din analiza planurilor construcţiilor recent descoperite au fost reconstituite mici încăperi pentru încarcerarea opozanţilor unde aceştia erau obligaţi să stea numai în picioare pînă cînd deveneau obedienţi şi erau eliberaţi.

marți, 4 mai 2010

Falsul profet!


Cînd eram tînăr mă plimbam pe străzile Bucureştiului şi la o intersecţie un fals profet cu barba lungă şi ochii aţintiţi spre cer spunea că nu peste mult timp în Bucureşti va întîmpla o mare catastrofă pentru că oraşul stă pe o groapă uriaşă şi se va prăbuşi. Atunci nu am dat doi bani pe profeţiile lui dar mai tîrziu am realizat că el se exprima metaforic...

luni, 3 mai 2010

Miracol!


Am cumprat legume pentru ciorbă de la supermarket şi am căutat o ţelină mică. Am zărit una singură printre ţelinele uriaşe (scoase din pămînt de ţăran cu nevasta, pisica şi şoricelul). Ţelina mică arăta exact ca cele pe care le ştiam eu pe vremea cînd locuiam la ţară. Aveam la mine o pungă transparentă şi mai multă lume m-a oprit să mă întrebe de unde am găsit aşa ceva. Le-am spus că ţelina mea e o excepţie de la regulă pentru că toate celelate din ladă erau cît un dovleac. Evident că am profitat de ocazie ca să imortalizez acest miracol. Poza nu este trucată în fotoshop, este reală chiar dacă nu se poate dovedi la expertiză!!!

Maşini de lux


Pe fondul conflictului româno-bulgar pe tema maşinilor de lux am fotografiat şi eu un gipan ca să vă roadă invidia dacă nu aveţi aşa ceva. Nici eu nu am şi sper că proprietarul nu-şi va recunoaşte maşina ca să mă oblige să-i plătesc drepturile de autor. Tocmai de aceea jubilez că automobilele sînt produse de serie şi mai ales că am putut să găsesc o poziţie în care numărul de înmatriculare să nu fie vizibil. Maşina fiind parcată în Bucureşti nu există riscul să fie furată ca în Nisipurile de Aur şi sfatul meu este să vă achiziţionaţi una cît mai repede cu putinţă. Altfel sînteţi obligaţi să luaţi autobuzul unde, de fiecare dată cînd urcaţi, tronează pe un scaun cîte un homeless care pute aşa de tare că regreţi că nu poţi să ajungi la ciocan ca să spargi fereastra şi să ieşi cît mai repede după ce se închid uşile în timp ce la difuzor itb-ul îţi cere să plăteşti biletul pentru a asigura un transport civilizat.

duminică, 2 mai 2010

Natura valorificată


Căţeluşa maidaneză s-a plictist să mai aştepte o cuşcă de la ong-urile pentru protecţia animalelor şi şi-a găsit singură o scorbură în copacul de pe marginea drumului ca să-şi alăpteze puiul (un viitor Colţ Alb).

sâmbătă, 1 mai 2010

1 mai democrat




Foto 1: Edilii au făcut azi economie din cauza crizei. Nu au mai cumpărat vosea roşie pentru apă.
Foto 2: Cine nu a putu frige tradiţionalii mici la iarbă verde s-a mulţumit cu tradiţionalele seminţele pe o bancă.
Foto 3: Cine nu a putut să iasă la defilare cu gipanu pe autostrada soarelului a ieşit în parcul din cartier să-şi legene odraslele.